Moje mjesto 

Na jednom od mojih misijskih putovanja posjetio sam mali gradić Wamego u Kanzasu u Americi. Wamego ima oko 5000 stanovnika, znači veličine jednog Sračinca ili Nedelišća. Domaćin me je poveo u razgledavanje. Želio sam vidjeti lokalnu crkvu. No, na moje veliko iznenađenje u tom malom gradiću bilo je čak 11 crkava. Zapitao sam domaćina: “Kako to? Zar vam nije dovoljna jedna crkva za tako malo mjesto?” On mi je rekao da je tome tako jer u Americi jako puno ljudi ide u crkvu. Crkva i lokalna zajednica su povezane pa zajedno djeluju na boljitku društva. Tamo crkvu ne posjećuju samo ‘bakice’ (kao je to često slučaj kod nas) već Crkva podrazumijeva cijelu obitelj — i staro, i mlado i djeca su dio Crkve. Odrasli imaju svoje bogoslužje, tinejdžeri imaju sat za mlade, a djeca dječje lekcije. Tako svatko ima svoje mjesto i svi radosno dolaze u crkvu. Prema mojem izračunu gotovo pola tog naselja svake nedjelje redovito je u crkvi. Ne samo da se ide u crkvu, već se i živi vjera koja se ispovijeda pa onda i društvo djeluje u skladu s Božjim principima. 

Kako je to kod nas? Većina crkava u Hrvatskoj pune su samo za velike blagdane, a tijekom ‘običnih’ nedjelja zjape poluprazne. Gdje su onda ti silni ‘vjernici’? Gdje je njihovo ‘vjerničko’ mjesto? Neki svake nedjelje kuhaju nedjeljni ručak pa ne idu u crkvu, drugi su na auto sajmu, treći svake nedjelje redovito odlaze po kruh za svoju obitelj pa završe u lokalnom kafiću polupijani, neki su obavezno na utakmici, bicikliraju, neki čekaju goste ili pak idu u goste i tako bi u nedogled mogli nabrajati zašto ne biti u crkvi. I sve su to ‘dobri’ razlozi zašto ne zahvaljivati Bogu za sve blagoslove koje nam on daje iz dana u dan…

A onda kad se desi neki problem, vape Bogu (neki ga čak i proklinju) i pitaju se Bože, zašto mi ne pomažeš? Bog nam želi pomagati kroz svoju živu Riječ koju primamo nedjeljom u Crkvi, kroz ohrabrenje kad smo zajedno u Crkvi, kroz usmjerenje koje dobivamo ako zajedno živimo te biblijske principe. A kako to dobiti ako je njihovo mjesto prazno u Crkvi?

Moje mjesto nije prazno ni mjesta moje obitelji. Uvijek smo zajedno redovito u crkvi. Onda smo zajedno za nedjeljnim ručkom, zajedno primamo goste, zajedno idemo u goste, na sport, zajedno idemo u šetnje ili bicikliranje. Zajedno imamo svoje mjesto koje je na izgradnju nama samima, a onda i dobrobiti društva oko nas.  

Kakvo će biti tvoje mjesto sljedeće nedjelje u crkvi? Zauzeto ili prazno?

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

Kako živjeti ispunjen i radostan život vjere — pročitajte u Svetome pismu. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak Novoga zavjeta na suvremenom hrvatskom jeziku s velikim slovima za lakše čitanje. Nazovite nas na 042 311 202.

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA