Blažena Djevica Marija

Vrijeme adventa ili došašća priprema nas za jedan od najljepših kršćanskih blagdana — Božić. Rođenjem Isusa od djevice Marije sam Bog ulazi u ljudski rod kako bi bio jedan od nas, samo što nije sagriješio. Isus kao Božji pomazanik (hebr. Mesija, grč. Krist) odlazi na križ uzeti grijehe svijeta, a Njegovim uskrsnućem daje spasenje, novi život i život vječni svima onima koji zazovu Njegovo ime, koji žive kršćanskim (Kristovim životom) ili, još jednostavnije, koji slijede Kristov nauk zapisan u Bibliji.

Nije ni čudo da je Marija, kad joj je anđeo Gabriel navijestio da će ona biti ta koja će roditi Spasitelja svijeta, izrekla slijedeći hvalospjev:

“Tada Marija reče: ‘Veliča duša moja Gospodina, klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo! Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.’” Lk 1:46-55

Marija biva svjesna izuzetne privilegije koju joj je sam Bog iskazao, roditi Spasitelja, Otkupitelja i Gospodina, onoga kojeg je Bog obećao od postanka svijeta. Marija biva svjesna te časti i zato u svojem hvalospjevu kaže — odsad će me blaženom zvati! No, ta blaženost ima i svoju cijenu. Nekoliko redaka kasnije Šimun proriče da će joj mač probosti dušu, proričući o žrtvi koja će se desiti 33 godine kasnije.

Zato je Marija posebna, jednina koje ja dobila takvu čast u ljudskome rodu, da njezin sin bude žrtva pomirnica za grijehe čitavog svijeta.

Više o ulozi Marije u Isusovu životu možete saznati na našem redovitom proučavanju Biblije srijedom u 19 sati. Dođite i pridružite nam se — bez ikakve obveze.

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

 

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA