Živi i zdravi

Kao propovjednik u Crkvi, vršeći pastoralnu službu, imam priliku razgovarati s mnogim ljudima. Razgovaramo o smislu života, problemima i kako ih riješiti, o duhovnosti, o vrijednostima u životu. Mnogi mi u nekom svom zaključku kažu da je najvažnije da smo živi i zdravi. Slažem se da nam je svima to zajedničko i da nam je to jako važno. No, je li to najvažnije? Isus nas na zastrašujući način upozorava da postoji nešto još važnije od tvojega i mojega zdravlja — a to je stanje tvoga i moga srca, tj. stanje našeg duhovnog zdravlja.

“Tko radi mene primi jedno ovakvo dijete, mene prima. Ali ako tko navede na grijeh jednoga od ovih malenih koji vjeruju u mene, bolje bi mu bilo da mu objese mlinski kamen oko vrata i da se utopi u moru. Jao ljudima u svijetu zbog stvari koje navode na grijeh! No, takve stvari moraju doći. Ali jao onomu po kome dolaze! Zato, ako te tvoja ruka ili noga navodi na grijeh, odsijeci je i baci od sebe! Bolje ti je da uđeš u život vječni bez ruke ili noge, nego da s obje ruke i noge budeš bačen u vječni oganj. Zato, ako te tvoje oko navodi na grijeh, iskopaj ga i baci od sebe! Bolje ti je da uđeš u život vječni samo s jednim okom, nego da s oba oka budeš bačen u pakleni oganj.” Mt 18:5-9

Isus ističe kako je još u njegovo vrijeme postojao grijeh prema djeci te da bi ljudima, koji navode djecu na grijeh, bilo bolje da nestanu u morskim dubinama s mlinskim kamenom oko vrata — kako više nikada ne bi zavodili malene. Danas, tu se ne misli samo na pedofiliju, već na svako navođenje djece na grijeh, kao što to često vidimo u nekim TV emisijama, ’dječjim’ serijama, crtićima ili ‘dječjim’ krvavim pucačkim igricama. Isus ide korak dalje i upozorava ukoliko nas oko, ruka ili noga navode na grijeh, bolje bi bilo da smo bez njih. Naravno da Isus ne preporuča sakaćenje našeg tijela, kako to zlobnici tumače, već nas upozorava koliko je grijeh opasan i strašan. Zato Isus kaže jao ljudima koji navode na grijeh jer će završiti u paklenom ognju.

Dakle, što je važnije od našeg zdravlja? Biti bez grijeha i ne griješiti prema drugima, važnije je od puke želje za zdravljem. Kako se očistiti od grijeha? Kako se sačuvati čistim? Kako izbjeći pakao?

O svemu tome možete saznati na našem redovitom proučavanju Biblije srijedom u 19 sati. Dođite i pridružite nam se — bez ikakve obveze.

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA