Naša usta

Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da svi volimo dobro pojesti. Nedavno sam bio s jednim prijateljima na moru koji su moju suprugu i mene častili prefinim ručkom u Krku, u jednom malom, ali posebnom restoranu. Isto tako, svaki dan pazimo da ne pojedemo nešto staro i pokvareno ili, kako je to nedavno bilo, zaraženo salmonelom.

U Isusovo vrijeme Židovi su, pa time i Isusovi učenici, jako pazili što jedu jer je hrana trebala biti u skladu s Božjim zakonom. Naime, Božji Zakon onoga vremena zabranjivao je Židovima jesti određenu hranu jer bi ih ona učinila nečistim (mast, loj, krv, nečiste životinje). To su bile prvenstveno zdravstvene uredbe jer danas znamo da mast i loj nisu baš zdravi, a meso puno krvi teško se u ono vrijeme moglo očuvati bez hladnjaka. No, taj dobar pravilnik otišao je u drugu krajnost te se netko smatrao moralnom i dobrom osobom ukoliko jede ispravanu hranu na ispravan način. Isus je to uočio te je rekao svojim učenicima:

‘Zar ne shvaćate da sve što ulazi kroz čovjekova usta ide u trbuh, a zatim se izbacuje iz tijela? Ali ono što izlazi iz usta dolazi iz srca i to onečišćuje čovjeka. Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, razvrat, krađe, laži i psovke. To onečišćuje čovjeka.’ (Mt 15:17-20)

I mi na neki način živimo u vremenima gdje se jako pazi što ulazi na usta, a ne pazi se što izlazi iz njih. Svi osuđujemo retoriku nekih naših političara koji se ne mogu obuzdati pred kamerama te svašta kažu. Kažemo, oni bi nam trebali biti primjer… No, mene je prije nekoliko godina užasnula jedna druga spoznaja. Jedno moje dijete u petom razredu bilo je sa školom na predstavi u varaždinskom kazalištu. Kad je dijete došlo doma pitali smo kako je bilo. Dijete je bilo užasnuto jer se na predstavi puno psovalo. Na slijedećem roditeljskom sastanku postavio sam to pitanje, a razrednica je rekla da je Pravobraniteljica za djecu dala zeleno svjetlo za takvu predstavu. Moj komentar je bio — pa u kakvom društvu mi to živimo i koje vrijednosti usađujemo u našu djecu?

Zato nas Isus s pravom pita — kakvo je tvoje srce? Što izlazi izlazi iz tvojega i mojega srca? Kakva su tvoja usta? Čista ili nečista?

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

Kako da nam srce bude čisto? Pročitajte to u Bibliji!

Zato Vam nudimo BESPLATNU BIBLIJU — u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Kristove Crkve — meki uvez od kože, koji možete dobiti besplatno. Nazovite nas na 042 311 202

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA