Utjelovljeni Bog

U Ivanovom evanđelju čitamo: ‘I Riječ tijelom postala i nastanila se među nama. I mi smo promatrali slavu njegovu, slavu koju ima kao Jedinorođenac, od Oca — pun milosti i istine.’ (Iv 1:14) Naravno, tu nam riječ Božja govori o Isusu Kristu, utjelovljenom Bogu. Zašto se Bog utjelovio? Zašto je Bog postao čovjekom? Ni islam ni judaizam ne prihvaćaju mogućnost utjelovljenja Boga, a svim kršćanskim Crkvama ta je činjenica zajednička i izuzetno važna. Zašto se Bog utjelovio? Zašto je to važno?

U Poslanici Hebrejima čitamo: ‘Mi nemamo velikog svećenika koji ne može suosjećati s našim slabostima. On je bio iskušan u svemu, kao i mi, ali nikada nije sagriješio.’  (Heb 4:15) Bog se utjelovljuje, postaje čovjekom, kako bi mogao još bolje upoznati svoje stvorenje, kako bi mogao suosjećati s tobom i sa mnom. Bog želi biti dio tvojih i mojih tuga, briga, problema te nas u tim situacijama utješiti ili nam čak i pomoći. Isto tako on se želi s tobom radovati tvojem i mojem životu — u malim i velikim stvarima. Želi nam biti nebeski Otac. 

U Poslanici Filipljanima čitamo: ’On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio i uzeo narav sluge postavši sličan ljudima. Kad postade kao čovjek ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to smrti na križu.’ (Fil 2:6-8) Bog se dragovoljno ponizio i postao čovjekom te nam pokazuje savršen primjer poslušnosti Božjoj volji, dragovoljno odlazi na križ gdje vlastitom smrću plaća tvoj i moj grijeh. Tako križ postaje milosni dar svima onima koji vjerom prihvate Kristovu žrtvu na križu te žive novi život s Kristom. Nagrada je punina života — već danas, a u konačnici i život vječni.  

 

Zato se besmrtan Bog utjelovljuje, kako bismo ti i ja, smrtni ljudi, mogli postati besmrtni. Nebesko postaje zemaljsko, kako bi zemaljsko ponovo bilo nebesko. Nebeska radost pretvara se u patnju na križu, kako bi se tvoj i moj križ već danas počeli pretvarati u nebesku radost.

Živiš li i ti tu radost? Zahvaljuješ li Bogu svake nedjelje za njegov dar? Govoriš li svojim bližnjima o tom daru? 

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

Upoznajte utjelovljenog Boga u Svetome pismu. Zato Vam nudimo BESPLATAN primjerak Biblije, tiskane u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti (rimokatolička izdavačka kuća). Nazovite nas na 042 311 202.

Dođite i posjetite nas u srijedu u 19 sati na našem redovitom proučavanju Biblije! 

Kristova Crkva Varaždin

Vilka Novaka 48f

www.kristova-crkva.hr

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA