Očenaš

Rimokatolicima, pravoslavcima, protestantima i Crkvama reformacijske baštine (gdje spadaju i Kristove Crkve) zajednička molitva Gospodnja ili kako je u narodu zovemo — Očenaš. Molitva Očenaš često se moli na nekim od ekumenskih susreta. Što je to toliko posebno u toj molitvi?

Isus nam daje tu molitvu kao model molitve — ne kao litaniju koju treba nebrojeno puta nabrajati. Molitva je razgovor s Bogom, a ne jednostrana serija recitacija. U Matejevu evanđelju, prije nego što je Isus dao model molitve Očenaš, kaže slijedeće: Kad se molite, ne izgovarajte isprazne riječi kao pogani (neznabošci), koji umišljaju da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja.(Mt 6:7) Zato kad pristupamo molitvi (razgovoru s Bogom), razmišljajmo da je s druge strane On, svemogući Bog, koji nas sluša, ali nam i govori.

Kako onda moliti molitvu Očenaš (Mt 6:7-14) ako je ona model molitve? Kad je molimo, probajmo razmišljati što znače ti reci i što nam govore. Oče naš… Je li svemogući Bog zaista moj nebeski Otac? Jesam li ja nanovo rođen od vode i Duha Svetoga (Iv 3:5)? Imam li očinsko-sinovski odnos sa svojim Bogom? Bože, kako da ti budem još bliže? Sveti se tvoje ime… Svetim li, veličam i slavim li Božje ime? Čini li to i moja obitelj, moj dom? Slavim li sa svojom Crkvom Boga svake nedjelje? Dođi kraljevstvo tvoje… Isuse, jesi li Ti kralj mojega života? U kojim dijelovima moga srca Ti još ne kraljuješ? Što mi je činiti da potpuno ovladaš mnome? Kako se boriti protiv drugoga kraljevstva, kraljevstva tame? Isuse, pomogni mi dopustiti ti da budeš kralj – kralj u mojoj obitelji, na poslu, u mojoj ulici, selu, gradu. Neka tvoje kraljevstvo zavlada u našoj Crkvi. Neka se načela Tvojega kraljevstva žive u našoj državi… Tek tada će nam svima biti bolje. Neka Tvoje kraljevstvo uđe u srca koja te danas ne poznaju, ona koja te psuju, mrze i vrijeđaju. Budi volja tvoja… Oče, u mojem životu. Pomogni mi izvršavati Tvoju volju. Kruh naš svagdašnji daj nam danas… Oče, hvala ti za posao koji imam ili Oče, pomogni mi oko novog posla. Hvala ti na redovitoj mirovini ili hvala ti da mogu ići u školu i učiti… Oprosti mi moje grijehe jer sam i ja oprostio grijehe mojim bližnjima… Oprosti mi, Oče, jer sam i ja grješan, hvala ti, Oče, što sam mogao oprostiti grijehe svome susjedu, svojoj supruzi, svojoj djeci… Ne uvedi me u napast,… Da, Oče, čuvaj me od situacija koje me vode u grijeh, pomogni mi da ne idem na tu pijanku, daj da budem svjetlo na svadbi ove subote… Nego izbavi me od zloga… Ozdravi me, Oče, od bolesti koju imam, molim te, daj mojim roditeljima još koju godinu da bi te još bolje upoznali…

Kada na ovakav način molimo molitvu Očenaš vidimo koliko ona postaje osobna, duboka, praktična, a onda i korisna. Dragi čitatelju, pozivam te da i ti na sličan način počneš moliti molitvu Očenaš. Neka ti nebeski Otac bude blizu u razgovoru s Njim, u životu s Njim.

prop. Mladen Dominić
Pastor Kristove Crkve Varaždin

Stigla je nova pošiljka Biblija u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Kristove Crkve — meki uvez od kože, koji za sada možete dobiti besplatno. Nazovite nas na 042 311 202.

Dođite i posjetite nas u nedjelju u 10 sati na našem redovitom bogoslužju!
Kristova Crkva Varaždin
Braće Krajanski 14, Varaždin

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA