Do nove prilike

Mladić i djevojka se zaljube, hodaju, upoznavaju jedan drugoga, zaruče se, roditelji također upoznaju svojeg budućeg zeta ili snahu, pa se onda planira vjenčanje, gdje će se živjeti…  Vjenčaju se pa dođu i djeca što čini još veću odgovornost i radost bračne zajednice. Zvuči idilično, možda pomalo nestvarno… Još na samom početku Biblije piše da će muškarac ostaviti oca i majku, združiti se sa svojom ženom te će oni postati jedno. (Post 2:24) Brak, kao zajednica muškarca i žene, Božji je naum te je institucija braka zajednička svim ljudima na svijetu bez obzira na vjeru i rasu. A kad je nešto od Boga to je onda dobro za ljude.

Danas smo svjedoci da vrijeme ‘hodanja’ jako dugo traje. Znam za jedan slučaj kad su mladić i djevojka ‘hodali’ deset godina. Čak su iznajmili stan u kojem su živjeli kao bračni par. Dijelili su ljubav i radost zajedničkog života. Napokon, na radost roditelja i prijatelja, svoju su vezu okrunili bračnim zavjetom. U braku su ostali samo tri mjeseca te su se rastali. Što se to promijenilo u njihovoj vezi u bračnoj zajednici? Netko će reći da bi im bilo bolje da uopće nisu ni ušli u brak, da nisu slušali roditelje i prijatelje jer su onako bili u dugoj vezi i k tome sretni. No, što se to promijenilo? Što ih je nagnalo na rastavu?

Jedan od razloga je odgovornost. Kad dvoje ljudi uđe u bračnu zajednicu, to podrazumijeva odgovornost, ali i obećanje — u dobru i u zlu. S druge pak strane, u takozvanoj ‘slobodnoj’ vezi oboje su slobodni otići kad im se prohtije, obično kad nije po njihovom. Zašto mladi onda ipak dugo hodaju i ne razmišljaju o bračnoj vezi? Jedan od razloga je da to pokazuje u njihovom društvu kako oni imaju nekoga, da su ‘dobri’. Drugi razlog dugotrajnih hodanja je — čekam bolju priliku. Upravo zato mladić neće zaprositi svoju djevojku, upravo zato djevojka neće dati znak mladiću da je spremna da bude zaprošena. I jedan i drugi igraju igru — do nove prilike.

Što mi kao roditelji, djedovi ili bake, prijatelji savjetujemo mladima? ‘Hodaj’ i traži novu priliku ili nađi pravu priliku i preuzmi ogovornost kako bi imao istinsku radost.

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

Kako ući u brak i živjeti brak? Odgovore na ta i slična pitanja nađite u knjizi: Tajne preživljavanja bračne magle, a prvih 10 čitatelja dobit će knjigu besplatno. Nazovite nas na 042 311 202.

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA