Što je u stvari zabranjeno voće danas?

Kad sam bio mali išao bih s roditeljima u obližnju šumu brati kupine za prefini domaći džem. No, roditelji bi mi odmah rekli da postoje i druge crne bobice koje nikako nisu za jelo te da trebam paziti da ih slučajno ne uberem ili pojedem. Ima jedna slična priča u Bibliji. Vjerujem da svi znamo priču o zabranjenom voću koje su pojeli Adam i Eva u edenskom vrtu i time sagriješili. Čitav svijet bio je njihov, a oni su posegnuli baš za onim što je Bog zabranio.

Zbog tog prekršaja Božje zapovijedi u svijet ulazi grijeh i smrt — tako kaže Biblija, Božja riječ. Tu se postavlja pitanje, nije li Bog bio malo prestrog da zbog jednog propusta kažnjava Adama i Evu? No, istovremeno se pitam, što bi bilo sa mnom da sam kojim slučajem pojeo otrovne bobice na koje su me roditelji upozoravali?

Što je u stvari to zabranjeno voće danas? Koje su to Božje zapovijedi koje ne smijemo kršiti? Što je to pogubno za čovjeka? Što to čovjeka vodi u propast i smrt? U Bibliji, u poslanici Galaćanima čitamo:

“Prepoznatljiva su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolo­poklonstvo, vračanje, neprijateljstva, sva­đa, ljubomora, srdžbe, sebičnosti, razdori, strančarenja, zavisti, pijanstva, razuzda­ne gozbe i tomu slično. Ponavljam što sam vam već prije kazao: oni koji čine takvo ne­što, neće baštiniti kraljevstva Božjega!”

Ovo je čitava ‘košara’ zabranjenog voća! Svatko se može pronaći na ovoj listi. Je li to dobro?  Budimo iskreni prema sebi, možda volite ogovarati, no volite li da drugi ogovaraju vas? Tko od nas želi biti pokraden? Tko želi imati za partnera pijanicu, svadljivca ili osobu sklonu ljubomori i srdžbi? Tko želi da mu supružnik bude preljubnik? Kome koristi vračanje pored živoga Boga? Zašto se klanjati idolu na zidu kad možemo imati Isusa u srcu? Kome se sviđaju razdori i strančarenja na našoj političkoj sceni? Kome li to koristi?

Vidimo da zabranjeno voće nikako nije dobro za nas, a ni za našu okolinu. Zato, kad slijedeći put opazite neki od plodova zabranjenog voća u svom životu, jednostavno ga izbacite. To je ponekad teško, a da bi nam to što lakše polazilo za rukom, priključimo se Crkvi koja živi Riječ Božju hvaleći i slaveći Boga za ono dobro što nam daje iz dana u dan. Tako će naša košara biti prepuna dobrih plodova!

prop. Mladen Dominić

Pastor Kristove Crkve Varaždin

Naručite BESPLATAN primjerak Biblije na broj telefona 042 311 202.
Posjetite nas srijedom u 19 sati na našem redovitom proučavanju Biblije i nedjeljom u 10 sati na nedjeljnom bogoslužju.

VIŠE SLIČNOG SADRŽAJA